Σε περίπτωση που θέλετε να μας στείλετε την ερώτηση σας, μπορείτε εύκολα
να χρησιμοποιήσετε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.
Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Το αλουμίνιο προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στην συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε αλουμίνιο.
Το αλουμίνιο μεταποιείται με διέλαση, με έλαση, με χύτευση, με μηχανουργικά εργαλεία για την παραγωγή προϊόντων η τμημάτων διαφόρων προϊόντων, οπότε και τα αποκαλούμε ημι-προϊόντα για χρήση σε μηχανολογικές και ηλεκτρικές εφαρμογές.
Η χρήση του αλουμινίου και των κραμάτων του εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή του σε σχέση με το βάρος του, καθιστούν το αλουμίνιο ένα ιδανικό υλικό για την κατασκευή μεταφορικών μέσων λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται.
Στην οικοδομή αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά. Είναι αδιάβρωτο από καιρικούς παράγοντες και δίνει μοναδικές λύσεις στην κατασκευή μοντέρνων κτιρίων, στην ανακατασκευή, την ανακαίνιση ή συντήρηση παλαιών κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η κατανάλωση αλουμινίου για εφαρμογές στην οικοδομική δραστηριότητα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, παρουσιάζει μια σταθερή και συνεχή αύξηση, αφού το εύρος των διαφορετικών χρήσεων που αυτό βρίσκει εφαρμογές, έχει διευρυνθεί σημαντικά. Σήμερα, το αλουμίνιο είναι γνωστό για την χρήση του στην κατασκευή υαλοπετασμάτων, πορτοπαραθύρων και άλλων κατασκευών, που βρίσκουν εφαρμογή από τις προθήκες των καταστημάτων μέχρι τις μεγάλες υπερκατασκευές για εμπορικά κέντρα και αθλητικά στάδια. Το υλικό αυτό, χρησιμοποιείται επίσης εκτεταμένα για εξωτερικά υαλοστάσια και στέγες, για πάνελς και διαχωριστικά, για συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, για προκατασκευασμένα κτίρια, καθώς επίσης για θερμοκήπια και αίθρια. Επίσης, εξέδρες, σκάλες, κάγκελα, είναι μεταξύ των άλλων διαδεδομένων εφαρμογών του αλουμινίου στη κατασκευαστική βιομηχανία.
Το σημαντικό αυτό υλικό οφείλει την επιτυχία του στον τομέα της δόμησης σ’ ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων μπορούν να αναφερθούν:
- Τα προϊόντα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ απαιτούν μικρή – σχεδόν αμελητέα - συντήρηση.
- Η μεγάλη αντοχή του υλικού σε συνδυασμό με το μικρό του βάρος, επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ιδιαιτέρων προδιαγραφών, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούν τα φορτία στα στοιχεία του σκελετού.
- Τα προϊόντα από αλουμίνιο που προορίζονται για χρήση στην οικοδομή, κατασκευάζονται από κράματα (περιέχουν μικρές ποσότητες, μέχρι 1,5%, από άλλα στοιχεία όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, πυρίτιο) τα οποία έχουν υψηλή αντοχή, είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, δεν διαβρώνονται και διατηρούν όλες τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Το υλικό προσφέρει στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού. Η διεργασία της διέλασης (παραγωγή προφίλ) προσφέρει μια ατέλειωτη ποικιλία προφίλ σε σχήματα και τύπους. Επίσης, το αλουμίνιο μπορεί να κοπεί, να τρυπηθεί, να καμπυλωθεί, να συγκολληθεί είτε στο κατασκευαστικό, είτε στο εργοτάξιο.
- Το αλουμίνιο μπορεί να ανοδιωθεί ή να βαφεί και έτσι αφ’ ενός μεν να ικανοποιήσει τις διακοσμητικές απαιτήσεις του σχεδιαστή, αφ’ ετέρου δε να αυξήσει την φυσική του αντοχή και αντιδιαβρωτική του συμπεριφορά, προσφέροντας παράλληλα μια επιφάνεια εύκολη στο να καθαρισθεί.
- Είναι καλός αγωγός της θερμότητας, που όμως σε μερικές εφαρμογές αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα. Εντούτοις, όταν απαιτείται, αυτή η ιδιότητα μπορεί να ξεπεραστεί με το κατάλληλο σχεδιασμό του προφίλ και με την χρήση θερμομονωτικών “διακοπών”, που κατασκευάζονται από ειδικά υλικά. Με τον τρόπο αυτό το αλουμίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή, για παράδειγμα, παραθύρων που έχουν μεγάλη θερμομόνωση.
- Το αλουμίνιο, πρακτικά, δεν απαιτεί συντήρηση, εκτός από τον συνήθη καθαρισμό, στοιχείο που μεταφράζεται σ’ ένα μεγάλο πλεονέκτημα από πλευράς κόστους κατά την διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Εκτός από τα οφέλη λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών ιδιοτήτων, το αλουμίνιο προσφέρει επίσης, μεγάλα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, μερικά από τα οποία είναι:
- Τα προϊόντα αλουμινίου που προορίζονται για τις οικοδομές, μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως πολλές φορές, εξοικονομώντας ενέργεια και πλουτοπαραγωγικές πηγές.
- Αν και το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές, διατηρεί τα αρχικά υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Έτσι, για παράδειγμα, τα στοιχεία ενός παραθύρου μπορούν να ανακυκλωθούν και να παραχθούν και πάλι στοιχεία για την κατασκευή ενός νέου παραθύρου ή βεβαίως για την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος αλουμινίου.
(Πηγή: E.E.A.)
Το αλουμίνιο είναι σήμερα το πλέον ιδανικό υλικό για οικοδομικές εφαρμογές και αποτελεί τη βασική ύλη κατασκευής κουφωμάτων, αφού προτιμάται από το 75% των καταναλωτών. Το αλουμίνιο είναι μη τοξικό, φιλικό προς το περιβάλλον και 100% ανακυκλώσιμο. .
Το αλουμίνιο λόγω των μηχανικών ιδιοτήτων του αλλά και της συμπεριφοράς του στις κλιματολογικές συνθήκες αποτελεί ιδανική λύση για την κατασκευή κουφωμάτων . Αποτελεί το βασικό υλικό στην κατασκευή κουφωμάτων έναντι άλλων υλικών όπως το ξύλο και το πλαστικό. Τα βασικά πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι:
- Ανάγκη ελάχιστης συντήρησης. Επιτυγχάνεται με ένα απλό καθαρισμό των κουφωμάτων και ιδιαίτερα των σημείων σύνδεσης των προφίλ. Ανά 1 μήνα μπορούμε να καθαρίζουμε την εξωτερική επιφάνεια του κουφώματος. Η μεγαλύτερη συχνότητα καθαρισμού θα πρέπει να είναι ανάλογη των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή (περιοχές κοντά σε θάλασσα χρειάζονται συχνότερο καθαρισμό των κουφωμάτων).
- Το αλουμίνιο έχει τη δυνατότητα βαφής. Ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές διακόσμησης τα προφίλ αλουμινίου μπορούν να έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ακόμη με την κατάλληλη επεξεργασία προσφέρονται και σε όλες τις αποχρώσεις του ξύλου για παραδοσιακή εμφάνιση.
- Τα κουφώματα αλουμινίου με τη χρήση κατάλληλων υλικών προσφέρουν μονωτικές ιδιότητες . Με ειδικά σχεδιασμένα συστήματα και υλικά η κατηγορία των θερμομονωτικών κουφωμάτων προσφέρει υψηλούς δείκτες θερμομόνωσης (διατήρηση της επιθυμητής εσωτερικής θερμοκρασίας χειμώνα – καλοκαίρι) και ηχομόνωσης.
- Προσφέρει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και τη χρήση συγκριτικά ακόμη με οποιοδήποτε υλικό.
- Ανακυκλώνεται 100%
- Οι απεριόριστες δυνατότητες κατασκευής κουφωμάτων σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα (μεγάλα ανοίγματα, τοξωτά κουφώματα κ.α.)
- παράγονται ειδικού τύπου κατασκευές όπως αίθρια, υαλοπετασματα, κάγκελα και άλλες εφαρμογές - χρήσεις προϊόντων διαφορετικού καταναλωτικού χαρακτήρα.
Το αλουμίνιο έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ιδιότητες, που του δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων υλικών και το καθιστούν το ιδανικότερο υλικό για πλήστες οικοδομικές εφαρμογές. Μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η σχέση της αντοχής προς το βάρος του, η ασφάλεια, η αντοχή, η ευελιξία στον σχεδιασμό, τα θερμομονωτικά του χαρακτηριστικά κά. Πιο αναλυτικά:
Η σχέση της αντοχής προς το βάρος
Η μεγάλη τιμή του λόγου της αντοχής του αλουμινίου ως προς το βάρος του, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης του στην βιομηχανία κατασκευών. Η πυκνότητα του αλουμινίου είναι 2,7 που σημαίνει τρεις φορές μικρότερη της πυκνότητας του χάλυβα. Με την κατάλληλη κραμματοποίησή του, μπορούν να επιτευχθούν τα επιθυμητά όρια των μηχανικών χαρακτηριστικών που απαιτεί η κάθε συγκεκριμένη εφαρμογή. Τα στοιχεία αλουμινίου συγκριτικά, προσφέρουν μεγάλη αντοχή και ακαμψία, καθιστώντάς τα ιδιαίτερα κατάλληλα για εφαρμογές, όπως πλαίσια πορτών και παραθύρων. Η ακαμψία του υλικού εξασφαλίζει ότι ενώ είναι λεπτά, τα πλαίσια του αλουμινίου παραμένουν σταθερά κάτω από κανονικές καταπονήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα υψηλά κτίρια, όπου απαιτείται σταθερότητα των προσόψεων, των υαλοπετασμάτων και των παραθύρων.
Οι προσόψεις αλουμινίου έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη χρήση για την κάλυψη κτιρίων. Αυτού του είδους οι προσόψεις βελτιώνουν την εμφάνιση των κτιρίων και αυξάνουν την αντοχή τους. Η μεγάλη αντοχή του αλουμινίου σε σχέση με το βάρος του, είναι μια από τις ιδιότητες που το καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για εφαρμογές επικάλυψης. Επιπλέον, το μικρό βάρος του υλικού, επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία του στο εργοτάξιο, μειώνοντας έτσι το κόστος μεταφοράς των τελικών προϊόντων.
Τα πάνελς που κατασκευάζονται από φύλλα αλουμινίου με ειδικό βάρος 2 ως 3 Kg/m2 μπορούν να μεταφερθούν με τα χέρια, αποφεύγοντας την χρήση βαριών ανυψωτικών μηχανημάτων. Τα πάνελς αλουμινίου, εκτός από το πλεονέκτημα του μικρού βάρους, προσφέρουν αντοχές ίδιες με αυτές που προσφέρουν άλλα εναλλακτικά υλικά. Η υψηλή αντοχή και το μικρό βάρος έχουν σαν αποτέλεσμα την μικρότερη καταπόνηση των σημείων στήριξης. Έτσι, οι διαστάσεις του φέροντος σκελετού μπορούν να μειωθούν. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα ιδιαίτερα σημαντικό στις περιπτώσεις προσόψεων σε υψηλά κτίρια.
Ασφάλεια
Το αλουμίνιο ικανοποιεί τις απαιτήσεις των αρχιτεκτόνων για ένα δυνατό και ασφαλές υλικό. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο σαν μέταλλο, δεν καίγεται και ως εκ τούτου, στους κανονισμούς πυραντοχής, κατατάσσεται σαν άκαυστο υλικό. Τα κράματα αλουμινίου τήκονται στους 650 οC περίπου (μια θερμοκρασία που επιτυγχάνεται μετά από μεγάλη διάρκεια παραμονής σε φωτιά). Αυτή όμως η συμπεριφορά, θεωρείται από τους ειδικούς σαν πλεονέκτημα. Οι οροφές βιομηχανικών κτιρίων και οι εξωτερικές επικαλύψεις, όλο και περισσότερο κατασκευάζονται από πάνελς λεπτών φύλλων αλουμινίου, που μπορούν να σχεδιασθούν έτσι ώστε να τήκονται κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει το κτίριο επιτρέποντας την διαφυγή του καπνού και της θερμότητας, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των θερμοκρασιών στο φέροντα σκελετό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σαν αποτέλεσμα, ο φέρον σκελετός του κτιρίου μπορεί να σωθεί, αποφεύγοντας την ανάγκη για ανακατασκευή του κτιρίου από την αρχή ή την πλήρη κατεδάφισή του. Παράλληλα, στην πυρκαγιά, τα πάνελς αλουμινίου δεν εκπέμπουν επικίνδυνα αέρια καύσης.
Όταν απαιτείται μεγάλη ασφάλεια, σχεδιάζονται ειδικά πλαίσια από αλουμίνιο για παράθυρα και πόρτες που εξασφαλίζουν προστασία σε περιπτώσεις εκρήξεων, πυροβολισμών ή διαρρήξεων. Στις περιπτώσεις αυτές, ενώ το βάρος των τζαμιών είναι πολύ μεγάλο, το συνολικό βάρος της κατασκευής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξ αιτίας της χρήσης πλαισίων από αλουμίνιο και έτσι διευκολύνεται η λειτουργικότητά τους.
Αντοχή
Τα προϊόντα αλουμινίου έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Γύρω μας συναντάμε πολλές αποδείξεις της ανθεκτικότητας του μετάλλου. Τέτοια γνωστά παραδείγματα είναι: τα φύλλα αλουμινίου που τοποθετήθηκαν πριν εκατό και πλέον χρόνια στην εκκλησία San Gioacchino στη Ρώμη, τα στοιχεία αλουμινίου που τοποθετήθηκαν στο Empire State στην Νέα Υόρκη το 1935 (είναι το πρώτο κτίριο όπου χρησιμοποιήθηκε ανοδιωμένο αλουμίνιο), ή το άγαλμα του Έρωτα που για ένα αιώνα βρίσκεται στο μέσον της πλατείας Piccadilly Circus του Λονδίνου. Όλα τα παραπάνω παραδείγματα βρίσκονται σε θαυμάσια κατάσταση σήμερα.
Το αλουμίνιο δεν απορροφά υγρασία, δεν διογκώνεται, δεν συρρικνώνεται, δεν ρηγματώνεται, δεν υφίσταται γήρανση όπως συμβαίνει με τα οργανικά υλικά και δεν απαιτεί προστασία από τις υπεριώδες ακτινοβολίες. Επιπλέον, τα κράματα αλουμινίου (που περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο και πυρίτιο) συνδυάζουν την υψηλή μηχανική αντοχή με την αποτελεσματική αντοχή σε καιρικές ή ατμοσφαιρικές επιδράσεις, τόσο σε βιομηχανικό όσο και θαλάσσιο περιβάλλον. Σαν αποτέλεσμα, τα προϊόντα αλουμινίου στην κατασκευαστική βιομηχανία έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν απαιτούν συντήρηση πέραν ενός απλού καθαρισμού για αισθητικούς κυρίως λόγους.
Κάτω υπό δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδιαίτερα σε βιομηχανικές περιοχές, η αντοχή του αλουμινίου στη διάβρωση είναι μια ιδιότητα ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή η ιδιότητα εξασφαλίζει επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής σε εφαρμογές όπου τα διάφορα στοιχεία δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου. Η φυσική αντοχή του αλουμινίου σε διάβρωση, επιτυγχάνεται με την γρήγορη δημιουργία στην επιφάνειά του ενός μόνιμου και σταθερού στρώματος φυσικού οξειδίου του αλουμινίου, επιτυγχάνοντας την αδρανοποίηση του υλικού. Ακόμη και αν ξυθεί, το οξείδιο ξαναδημιουργείται αμέσως. Τα λεπτά φύλλα αλουμινίου χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία άλλων οικοδομικών υλικών, όπως για παράδειγμα στα θερμομονωτικά πάνελς. Καθώς το αλουμίνιο δεν απορροφά υγρασία, η επικόλληση φόιλ αλουμινίου στα μονωτικά υλικά τα προστατεύει από την διείσδυση της υγρασίας. Τα λεπτά σε πάχος και ελαφριά σε βάρος φύλλα αλουμινίου ή πάνελς, χρησιμοποιούνται επίσης στις στέγες και στους τοίχους βιομηχανικών κτιρίων.
Το αλουμίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ανοδιωμένο είτε βαμμένο. Το αποτέλεσμα είναι μια ελκυστική επιφάνεια που μπορεί εύκολα να καθαρισθεί με ζεστό νερό και με ουδέτερα απορρυπαντικά.
Ευελιξία στον σχεδιασμό
Το αλουμίνιο, προσφέρει στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού. Η διέλαση, για παράδειγμα, έχει την δυνατότητα της παραγωγής μιας μεγάλης ποικιλίας από προφίλ κατάλληλων για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Τα πάνελς, μπορούν επίσης να παραχθούν σε επίπεδη ή καμπύλη μορφή και να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή δεξαμενών, σιλό, ή πύργων ψύξης. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει επίσης στο εργοτάξιο με την χρήση μεταφερόμενων μηχανημάτων. Το αλουμίνιο μπορεί να κοπεί, να τρυπηθεί να συγκολληθεί είτε στο κατασκευαστικό είτε στο εργοτάξιο.
Τα πολύπλοκα σχήματα που μπορούν να επιτευχθούν με την διέλαση, επιτρέπουν στους σχεδιαστές παραθύρων να ενσωματώσουν διάφορα εξαρτήματα, όπως, μεντεσέδες, εξαρτήματα, υλικά βελτίωσης της θερμομόνωσης, υαλοπίνακες κλπ. Αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με την υψηλή αντοχή σε σχέση με το μικρό βάρος, έχει σαν αποτέλεσμα την κατασκευή συστημάτων παραθύρων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Το αλουμίνιο μπορεί να υποστεί επιφανειακές επεξεργασίες για την κάλυψη των ιδιαιτέρων διακοσμητικών απαιτήσεων των εφαρμογών. Οι πλέον διαδεδομένοι τρόποι επιφανειακής επεξεργασίας του αλουμινίου είναι η ανοδίωση και η βαφή. Οι επιφανειακές επεξεργασίες βελτιώνουν την φυσική αντοχή του υλικού στην διάβρωση και εξασφαλίζουν μια πολύ καλή συνάφεια με το μέταλλο βάσης. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα αποχρώσεων που μπορούν να επιτευχθούν σε υψηλή, μέση ή χαμηλή στιλπνότητα.
Η ανοδίωση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χρωματιστού ή όχι, λεπτού επιστρώματος οξειδίου, μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης. Οι ανοδιωμένες επιφάνειες του αλουμινίου είναι σκληρές και ανθεκτικές, και η αντοχή τους ξεπερνά την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής του κτιρίου όπου χρησιμοποιούνται. Επίσης, προσφέρουν μεγάλη αντοχή στη διάβρωση και όταν οι επιφάνειες είναι λείες, καθαρίζονται εύκολα.
Θερμομονωτικά χαρακτηριστικά
Τα προϊόντα αλουμινίου συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ποιότητα και την ασφάλεια των κτιρίων, όταν χρησιμοποιούνται υπό μορφή φύλλων πάνω σε θερμομονωτικά υλικά. Όπως όλα τα μέταλλα, το αλουμίνιο θερμαίνεται εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, σε εφαρμογές όπως τα πλαίσια παραθύρων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σχεδιασμένα προφίλ που εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση σε θερμομόνωση. Για παράδειγμα, τα θερμομονωτικά προφίλ των σύγχρονων παραθύρων αλουμινίου κατασκευάζονται από τρία κομμάτια: από ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό προφίλ αλουμινίου, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένα υλικό με υψηλή αντοχή, μεγάλη σταθερότητα στον χρόνο και υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης. Αυτό το ενδιάμεσο υλικό (πολυαμίδιο) ελαχιστοποιεί την μεταφορά θερμότητας που θα συνέβαινε εξαιτίας του μεγάλου συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας του αλουμινίου, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες θερμότητας και την εμφάνιση συμπυκνωμάτων των υδρατμών.
Ανακύκλωση
Χωρίς αμφιβολία, το αλουμίνιο είναι ένα οικολογικό προϊόν. Εκτός από την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής που έχουν τα προϊόντα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, μετά το τέλος της ζωής τους μπορούν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν είτε να ανακυκλωθούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, προσφέρει επίσης σημαντικά ενεργειακά οφέλη. Η παραγωγή αλουμινίου από ανακύκλωση απαιτεί 5% μόνο της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του πρωτόχυτου μετάλλου. Έτσι, το αλουμίνιο, αντί να συμβάλλει στην δημιουργία απορριμμάτων, μπορεί να επαναχυτευθεί και να παραχθούν και πάλι νέα προϊόντα για τις κατασκευές.
Γενικά, το αλουμίνιο ανακυκλώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από όλα τα άλλα υλικά. Με την κατάλληλη υποδομή είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν όλα τα προϊόντα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν σ’ αυτό. Πρώτον, υπάρχει διαθέσιμη σχετικά μεγάλη ποσότητα σκραπ αλουμινίου. Δεύτερον, η υψηλή τιμή του σκραπ συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους κατεδάφισης. Τέλος, υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία για την συλλογή και αξιοποίηση του σκραπ, που συνεχώς αναπτύσσεται. Σήμερα, το 40% περίπου του αλουμινίου που χρησιμοποιείται διεθνώς προέρχεται από ανακύκλωση. Εν τούτοις, αυτό δεν δίνει την πραγματική εικόνα του βαθμού ανακύκλωσης που μπορεί να επιτευχθεί, καθώς η φυσική αντοχή των στοιχείων από αλουμίνιο που είναι ενσωματωμένα στα κτίρια, καθιστούν το υλικό μη διαθέσιμο για ανακύκλωση για πολλά χρόνια από την στιγμή της τοποθέτησής του.
Ενεργειακό ισοζύγιο
Αν εξετάσουμε τον πλήρη κύκλο ζωής, από την παραγωγή της πρώτης ύλης μέχρι την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων κομματιών, τα προϊόντα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική και γενικά στην κατασκευαστική δραστηριότητα, παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας και πλουτοπαραγωγικών πόρων. Μελέτες που έχουν γίνει για διάφορα προϊόντα, αποδεικνύουν ότι τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση προϊόντων αλουμινίου είναι σημαντικά.
Το μικρό βάρος του υλικού έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας κατά την διαδικασία της μηχανικής επεξεργασίας, την μεταφορά και τον χειρισμό. Η χρήση προϊόντων αλουμινίου απαιτεί ελαφρύτερους σκελετούς για την κατασκευή των κτιρίων. Τα προφίλ αλουμινίου μπορούν να σχεδιασθούν, έτσι, ώστε να απαιτούνται λιγότερες περαιτέρω μηχανικές επεξεργασίες με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μεγάλη αντοχή σε διάβρωση του υλικού, μειώνει τις απαιτήσεις για συντήρηση και επιμηκύνει την διάρκεια ζωής του προϊόντος. Η ανακλαστικότητα τέλος του υλικού, προσφέρει σημαντικά θερμομονωτικά πλεονεκτήματα.
(Πηγή: Alunet site)
Με τον όρο αυτό εννοούμε τη διακοπή της μεταφοράς της θερμότητας (θερμογέφυρα) που επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό των προφίλ σε 2 μέρη και την ενδιάμεση προσθήκη μονωτικών υλικών (πολυαμίδιο) που απομονώνουν την εσωτερική από την εξωτερική επιφάνεια του.
Έτσι μειώνεται η μεταφορά της θερμότητας (ή ψύξης) που περνά από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον.
Σήμερα το σύνολο των θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λύση για να επιτύχουν τη θερμομόνωση. Το πολυαμίδιο που χρησιμοποιείται ως το κυρίαρχο υλικό έχει υψηλές επιδόσεις σε ότι αφορά τη μηχανική αντοχή, στις χημικές επεξεργασίες και στη θερμική μόνωση. Προσφέρει δυνατότητα βαφής ενώ η διαστολή του είναι όμοια με αυτή του αλουμινίου.
Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο και το είδος ανοίγματος του κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα, με θερμοδιακοπή ή απλά), ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος σας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Να ληφθούν οπωσδήποτε υπ' όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες (υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που μετρούν την απόδοση των κουφωμάτων σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες).
Επιλογή των κατάλληλων εξαρτημάτων, καθώς επηρεάζουν την απόδοση και λειτουργία του κουφώματος. Επιλογή των κατάλληλων υαλοπινάκων, καθώς επηρεάζουν την απώλεια ενέργειας και το εισερχόμενο φως.
Να διασφαλισθεί η αρμονική συνεργασία ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, τον μηχανικό και τον αλουμινο-κατασκευαστή.
Ειδικότερα:
- Ο αλουμινοκατασκευαστής θα πρέπει να γνωρίζει όλη την γκάμα των προφίλ, καθώς και τις δυνατότητες αυτών.
- Να δίνει λύσεις και να προτείνει την κατάλληλη κατασκευή για κάθε περίπτωση.
- Να κατασκευάζει και να τοποθετεί την κατάλληλη ψευτόκασα ανάλογα με τον τύπο του κουφώματος.
- Να υπολογίζει πάντοτε έναν αέρα μεταξύ ψευτόκασας και κουφώματος της τάξεως των 2,5 έως 3mm από κάθε πλευρά (λαμβάνοντας υπόψη το περιμετρικό λάστιχο θερμοδιακοπής), διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την εύκολη τοποθέτηση και ευθυγράμμιση του κουφώματος και παράλληλα την καλύτερη μόνωση με την εισχώρηση στο εσωτερικό του κενού της αρμόκολλας, από ότι αν τοποθετηθεί μόνο επιφανειακά.
- Να κόβει και να χαντρώνει σωστά τα προφίλ και να τα προστατεύει στα σημεία τομής με αντιδιαβρωτικά υλικά.
- Να τοποθετεί αρμόκολλα στα φάλτσα των προφίλ κατά την συναρμογή, έτσι ώστε να δημιουργεί στεγανά και να οδηγεί το νερό στο εξωτερικό μέρος του κουφώματος δια μέσου των νεροχυτών.
- Επίσης, να τοποθετεί σιλικόνη στο κάτω μέρος του κουφώματος, μεταξύ κάσας και μαρμάρου κατά την τοποθέτησή του, έτσι ώστε να εμποδίζει την είσοδο νερού στο εσωτερικό μέρος του κτιρίου.
- Να δημιουργεί πάντα τους απαραίτητους νεροχύτες με βάση την περιοχή και θέση του κουφώματος.
- Να χρησιμοποιεί πάντα τα σωστά εξαρτήματα που αναφέρονται στους καταλόγους.
- Να δίνει περισσότερη προσοχή στα λάστιχα στεγανοποίησης ζητώντας να είναι από E.P.D.M.
- Να τακάρει σωστά τους υαλοπίνακες για την αποφυγή κρεμάσματος της κατασκευής.
- Να ζητά τη βοήθεια των τεχνικών της EUROPA στην περίπτωση μιας δύσκολης κατασκευής για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων.
Η ανοδίωση και η ηλεκτροστατική βαφή αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το αλουμίνιο ιδιαίτερα δε, όταν αυτό χρησιμοποιείται σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Με την ανοδίωση και την ηλεκτροστατική βαφή αφ' ενός μεν βελτιώνεται η αντιδιαβρωτική συμπεριφορά του αλουμινίου, αφ' ετέρου δε επιτυγχάνεται η διακοσμητική εμφάνιση που απαιτείται στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές.
Το αλουμίνιο που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές υφίσταται επιφανειακές επεξεργασίες προκειμένου, αφ' ενός μεν να βελτιωθεί η αντιδιαβρωτική συμπεριφορά του, αφ' ετέρου δε να επιτευχθεί η επιθυμητή εμφάνιση και ο χρωματισμός για την εξυπηρέτηση των διακοσμητικών απαιτήσεων των αρχιτεκτονικών εφαρμογών και κατασκευών. Οι μέθοδοι που έχουν επικρατήσει και συνήθως χρησιμοποιούνται για την επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές είναι η ανοδίωση και η ηλεκτροστατική βαφή.
Με την ανοδίωση, μετασχηματίζεται η επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργείται, τεχνητά, ένα στρώμα οξειδίου (σκουριά). Επειδή η διαδικασία γίνεται σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, αυτό το στρώμα οξειδίου είναι πάρα πολύ συνεκτικό και σκληρό. Το στρώμα αυτό, επειδή είναι ήδη οξείδιο (σκουριά), όταν εκτίθεται στην ατμόσφαιρα δεν διαβρώνεται και έτσι προστατεύει το μέταλλο. Το ανοδικό επίστρωμα είναι διαφανές και η δομή του φέρει πόρους και επιτρέπει την ενσωμάτωση χρωστικών υλών για την επίτευξη του χρωματισμού.
Με την ηλεκτροστατική βαφή, προστίθεται και επικαλύπτεται η επιφάνεια του αλουμινίου με ένα στρώμα πολυεστερικής βαφής. Η κατάλληλη προεργασία της επιφάνειας, η σύσταση της πολυεστερικής βαφής και οι συνθήκες εφαρμογής, εξασφαλίζουν την προστασία της επιφάνειας του αλουμινίου από την διάβρωση.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροστατικής βαφής είναι:
- Η αντιδιαβρωτική προστασία που προσφέρει στο αλουμίνιο είναι πάρα πολύ καλή, εφ΄ όσον τηρηθούν όλες οι συνθήκες παραγωγικής διαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης.
- Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστη επιλογή χρωμάτων.
- Η βαφή είναι ένα στρώμα διαφορετικής σύστασης και υφής από το αλουμίνιο. Τα δύο υλικά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά στις μηχανικές καταπονήσεις και καιρικές συνθήκες και έτσι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αποκολλήσεων.
(Πηγή: Alunet site)
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο έλεγχος και η πιστοποίηση της ποιότητας των ανοδιωμένων και ηλεκτροστατικά βαμμένων προϊόντων αλουμινίου καθορίζονται από τις προδιαγραφές της QUALANOD και QUALICOAT αντίστοιχα, που αναφέρονται σε:
- καθορίζουν τον ελάχιστο εξοπλισμό και την παραγωγική διαδικασία της μονάδας, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της.
- επιβάλλουν τον αυτοέλεγχο της μονάδας, σε καθημερινή βάση, καθορίζοντας ελάχιστο αριθμό ελέγχων τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στα τελικά προϊόντα, καταγραφή των αποτελεσμάτων και τήρηση αρχείου με τα δοκίμια που ελέχθησαν.
- Οι εταιρείες, δύο φορές, τουλάχιστον, το χρόνο χωρίς προειδοποίηση και σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα ελέγχονται από επιθεωρητές ποιότητος.
- σε κάθε χώρα, η παρακολούθηση της διαδικασίας και η απονομή των πιστοποιητικών ποιότητας γίνεται από Εθνικές Ενώσεις που συμμετέχουν στην Qualanod και Qualicoat και την αντιπροσωπεύουν σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, εξουσιοδοτημένος και υπεύθυνος Οργανισμός για την διενέργεια των ελέγχων και την απονομή των σημάτων ποιότητος Qualanod και Qualicoat είναι η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου.
Η εφαρμογή του συστήματος πιστοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνει την ευκαιρία για μια ευρεία απόκτηση εμπειριών και ανταλλαγή απόψεων. Τυχόν προβλήματα (μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι τέλειο) που εντοπίζονται είτε στον τεχνολογικό και παραγωγικό τομέα, είτε σε θέματα διαδικασιών πιστοποίησης, αντιμετωπίζονται από κοινού και με τον πιο πρόσφορο τρόπο.
Σκοπός
Ο σκοπός της Σήμανσης CE είναι η διαφάνεια σε ότι αφορά στις επιδόσεις του κουφώματος για την προστασία του τελικού χρήστη και του κατασκευαστή: η αντίληψη επομένως ότι γνωρίζει ο κατασκευαστής αυτό που πουλά και αυτό που παράγει – και για την αγορά – αυτό που αγοράζει.
Εφαρμογή
Η Σήμανση CE αφορά πόρτες και παράθυρα, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, σύμφωνα με τα παρακάτω πρότυπα αναφοράς:
ΕΝ 14351-1: Παράθυρα και πόρτες - Πρότυπο προϊόντος, χαρακτηριστικά επίδοσης - Μέρος 1: Παράθυρα και εξωτερικά συστήματα θυρών για πεζούς χωρίς χαρακτηριστικά πυραντίστασης ή/και διαρροής καπνού. Αυτό το πρότυπο θα ολοκληρωθεί με το 2ο και 3ο μέρος που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσής τους (pr EN 14351-2: Eσωτερικά συστήματα θυρών για πεζούς χωρίς χαρακτηριστικά πυραντίστασης ή/και διαρροής καπνού και pr EN 14351-3: Παράθυρα και συστήματα θυρών για πεζούς με χαρακτηριστικά πυραντίστασης ή/και διαρροής καπνού).
Όμως προς το παρόν, αναφερόμαστε μόνο στο πρότυπο αναφοράς ΕΝ 14351-1.
Δεν είναι σήμα προέλευσης ή ποιότητας
- Η Σήμανση CE δεν είναι σήμα προέλευσης, ούτε σήμα ποιότητας.
- Η Σήμανση CE είναι η δήλωση πιστότητας στα ελάχιστα επίπεδα επιδόσεων που δηλώνονται από τον κατασκευαστή κουφωμάτων.
Ισχύς
Όλα τα κουφώματα που παράγονται και πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν την Σήμανση CE υποχρεωτικά από την 1η Φεβρουαρίου 2010, ενώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010 ήταν προαιρετική.
Ένα κούφωμα με την Σήμανση CE είναι:
- Συμμορφούμενο με την Οδηγία Δομικών Προϊόντων CEE 89/106 (CPD) και με το σχετικό κατευθυντήριο έγγραφο (Guidance paper) M.
- Ικανοποιεί τις προδιαγραφές του προτύπου αναφοράς ΕΝ 14351-1.
Σήμανση των κουφωμάτων
Στην «ετικέτα» πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή u954 και οι επιδόσεις του προϊόντος, «όπως αυτό περιγράφεται στο ΕΝ 14351-1» και επομένως να τεκμηριώνει ότι το τελικό προϊόν ικανοποιεί προκαθορισμένες απαιτήσεις και έχει συγκεκριμένες δηλωμένες επιδόσεις, για τις οποίες ο κατασκευαστής του κουφώματος έχει την πλήρη ευθύνη. Οι «ετικέτες» μπορεί να τοποθετούνται επάνω στο κούφωμα, ή στην συσκευασία του ή ακόμη και να είναι ως συνοδευτικό έγγραφο του κουφώματος.
Εκτός από την «ετικέτα», ο κατασκευαστής πρέπει να δίνει στον τελικό χρήστη και την Δήλωση Συμμόρφωσης – όπου αναφέρεται ότι το κούφωμα συμμορφώνεται με τα πρότυπα και τις οδηγίες αναφοράς.
Απαιτούμενες προϋποθέσεις
Ο κατασκευαστής του κουφώματος, για να έχει το δικαίωμα εναπόθεση της Σήμανσης CE, θα πρέπει να έχει:
- ΑΔΤ – Αρχικές Δοκιμές Τύπου (ΙΤΤ). Τα αποτελέσματα των δοκιμών (έκθεση δοκιμής) που έχουν γίνει σε κούφωμα – δείγμα σε κοινοποιημένο εργαστήριο και δηλώνουν τα χαρακτηριστικά επιδόσεων του κουφώματος.
- Έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας (FPC). Συγκεκριμένο σχέδιο ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας (FPC) ώστε να εγγυάται την συμμόρφωση όλων των κουφωμάτων που παράγει με τα δηλωμένα χαρακτηριστικά των δοκιμών και τις επαληθεύσεις των υπολογισμών του κοινοποιημένου εργαστηρίου.
Απαιτήσεις
Χαρακτηριστικά επιδόσεων ενός κουφώματος. Τα δηλωμένα χαρακτηριστικά ενός κουφώματος μπορούν να είναι 4 τύπων:
- Γενικές υποχρεωτικές απαιτήσεις.
- Ειδικές υποχρεωτικές απαιτήσεις.
- Γενικές προαιρετικές απαιτήσεις.
- Ειδικές προαιρετικές απαιτήσεις
Γενικές υποχρεωτικές απαιτήσεις
- Αντίσταση στην ανεμοπίεση (ΕΛΟΤ EN 12211)
- Υδατοστεγανότητα (ΕΛΟΤ EN 1027)
- Διαπερατότητα αέρα (ΕΛΟΤ EN 1026)
- Ηχομονωτική ικανότητα (ΕΛΟΤ ΕΝ 14351)
- Θερμομoνωτική ικανότητα (ΕΛΟΤ EN 12412.02,ΕΛΟΤ EN ISO 10077.02)
- Οπτικές και θερμικές ιδιότητες των υαλοπινάκων
- Φέρουσα ικανότητα των διατάξεων ασφαλείας (ΕΝ14609/ΕΝ 948 ή με υπολογιστικές μεθόδους).
Στην κατασκευή των κουφωμάτων, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ουσίες και υλικά δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και τα προαναφερθέντα πρότυπα ταξινομούν τους τρόπους των δοκιμών και την κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων.
Σημείωση: Μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος δεν έχει νομοθετήσει για τον αριθμό των υποχρεωτικών απαιτήσεων που υιοθετεί, οπότε θεωρητικά υιοθετούνται στο σύνολό τους.
Ειδικές υποχρεωτικές απαιτήσεις
- Αντοχή σε φορτίο χιονιού (φεγγίτες, παράθυρα στέγης)
- Αντοχή σε κρούση (όπου απαιτείται από την εθνική νομοθεσία)
Γενικές προαιρετικές απαιτήσεις
- Αντοχή στην παραβίαση
- Αντοχή σε σφαίρες
- Αντοχή σε εκρήξεις
- Μηχανική αντίσταση
- Μηχανική ανθεκτικότητα
- Καταπόνηση χειρισμού
Ειδικές προαιρετικές απαιτήσεις
- Αερισμός (αν υπάρχουν διατάξεις αερισμού)
- Επιπεδότητα των φύλλων
Αρχικές Δοκιμές Τύπου (ITT)
Ο κατασκευαστής μπορεί να προμηθευτεί τις εκθέσεις των αποτελεσμάτων των αρχικών δοκιμών τύπου του κουφώματος – δείγμα με τρεις τρόπους:
1. Κάνοντας ο ίδιος δοκιμές σε κοινοποιημένο εργαστήριο και επιλέγοντας την τυπολογία και τις διαστάσεις του κουφώματος – δείγμα.
Είναι εφικτή η υλοποίηση δοκιμών σε u956 μια τυπολογία κουφώματος που τα αποτελέσματα καλύπτουν και άλλες τυπολογίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ΕΛΟΤ ΕΝ 14351 –1 Προσάρτημα F.1, τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός ανοιγοανακλινομένου κουφώματος καλύπτουν και τις τυπολογίες του σταθερού κουφώματος, του μονόφυλλου ανοιγομένου, του ανοιγοανακλινομένου, του ανακλινμένου και του προβαλλομένου.
2. Με χρήση διαδοχικών αρχικών δοκιμών τύπου (cascading ITT).
Οι δοκιμές γίνονται από κάποιον προμηθευτή (εταιρεία διέλασης, εξαρτημάτων, εμπορική ή άλλο) με δικά του έξοδα και δική του επιλογή τυπολογίας και διαστάσεων του κουφώματος – δείγμα. Παραχωρεί τις εκθέσεις δοκιμών στον κατασκευαστή μέσω ενός συμβολαίου στο οποίο επισυνάπτονται:
α. οι λεπτομερείς οδηγίες κατασκευής του κουφώματος για την διασφάλιση της επαναληψιμότητα των επιδόσεων,
β. τα όρια για την χρήση των αποτελεσμάτων που αφορούν τις διαστάσεις, τα υλικά και την σύνθεση του κουφώματος,
γ. τους ελέγχους, τα σχέδια και τους κωδικούς των υλικών και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Ο κατασκευαστής μπορεί να υπογράψει περισσότερα του ενός συμβολαίου με διάφορους προμηθευτές και να κάνει χρήση του δικαιώματος των αρχικών δοκιμών τύπου.
3. Με χρήση διαμοιρασμένων αποτελεσμάτων αρχικών δοκιμών τύπου (shared ITT).
Ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί αποτελέσματα από αρχικές δοκιμές τύπου που έγιναν από κάποιον άλλο και μοιράζεται το κόστος των Αρχικών Δοκιμών Τύπου και την μεθοδολογία κατασκευής (υλικά και διαδικασίες). Συνήθως εφαρμόζεται από κατασκευαστές που έχουν περισσότερα από ένα κατασκευαστικό ή μεταξύ κατασκευαστών με όμοια παραγωγή που συμπράττουν για τον διαμοιρασμό του κόστους.
Ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας είναι το σύστημα με το οποίο ο κατασκευαστής δηλώνει και εγγυάται την ομοιογένεια της παραγωγής του και την διατήρηση σε βάθος χρόνου των επιδόσεων που είχε το κούφωμα – δείγμα που υποβλήθηκε σε δοκιμή. Ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας είναι αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή και δεν απαιτούνται εξακριβώσεις από κανέναν φορέα. Πρέπει δε να περιλαμβάνει:
- Τα έγγραφα που δηλώνουν τα αποτελέσματα των Αρχικών Δοκιμών Τύπου (εκθέσεις μετρήσεων).
- Τα συνημμένα έγγραφα που συνοδεύουν το συμβόλαιο μεταξύ του προμηθευτή και του ιδίου αν κάνει χρήση του δικαιώματος των διαδοχικών αρχικών δοκιμών τύπου.
- Μια γραπτή περιγραφή της διαδικασίας του ελέγχου των υλικών, των διαδικασιών της κατάστασης των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιεί σε χρονικά διαστήματα που καθορίζει ο ίδιος.
- Γραπτές διαδικασίες για την διαχείριση των προϊόντων που δεν συμμορφώνονται.
- Την διατήρηση για 5 χρόνια της τεκμηρίωσης για τις παραδοθείσες παραγγελίες, ενώ για τις εκθέσεις των αρχικών δοκιμών τύπου μέχρι τότε που κατασκευάζονται οι τυπολογίες των κουφωμάτων που καλύπτονται.
Αν ο κατασκευαστής διαθέτει ISO 9000 ή μεταγενέστερο ή πιστοποίηση SEKA – Q. SYSTEM, ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας που προβλέπει, είναι συμμορφούμενος με όσα απαιτούνται για την Σήμανση CE.
Αντικατάσταση εξαρτημάτων
Το πρότυπο ΕΝ 14351-1 προβλέπει την δυνατότητα χρήσης εξαρτημάτων διαφορετικών από αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις αρχικές δοκιμές τύπου, χωρίς να χρειάζεται η επανάληψη των δοκιμών, αρκεί να έχουν επιδόσεις τουλάχιστον ισοδύναμες με εκείνες των εξαρτημάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί στο κούφωμα – δείγμα (αρχή της «λειτουργικής ισοδυναμίας»).
Στην περίπτωση της λειτουργικής ισοδυναμίας δεν χρειάζεται να επαναληφθούν οι αρχικές δοκιμές τύπου. Η λειτουργική ισοδυναμία του κουφώματος επιτυγχάνεται με εξαρτήματα που, μετά από τις δοκιμές βάση των αντιστοίχων προτύπων, δείχνουν να έχουν λειτουργικές επιδόσεις ίδιες ή ανώτερες από εκείνες που είχαν τα εξαρτήματα που αντικαταστάθηκαν.
Η αξιολόγηση της λειτουργικής ισοδυναμίας γίνεται υπό την ευθύνη του κατασκευαστή που θα πρέπει να ενσωματώσει στον έλεγχο της παραγωγικής του διαδικασίας την τεκμηρίωση που σχετίζεται με τα εξαρτήματα που έχει αντικαταστήσει (κωδικούς, προϊόντα, οδηγίες μονταρίσματος, εκθέσεις δοκιμών κ.λ.π) και θα μπορεί να συνεχίσει να κάνει χρήση των αποτελεσμάτων των Αρχικών Δοκιμών Τύπου και να εναποθέτει την Σήμανση CE στο τελικό προϊόν.
Ευθύνη του κατασκευαστή
Η ευθύνη για την ορθή εναπόθεση της Σήμανσης CE, είναι σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά του κατασκευαστή κουφωμάτων. Είναι λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωμένος να δίνει στον τελικό χρήστη την δήλωση συμμόρφωσης CE για τα κουφώματα με τις σχετικές οδηγίες χρήσης και συντήρησης. Στην περίπτωση που ο κατασκευαστής δεν είναι ο ίδιος και τοποθετητής, θα πρέπει να συντάξει και να δώσει στο συνεργείο τοποθέτησης οδηγίες για την σωστή τοποθέτηση.
(Πηγή: Περιοδικό "Aluminium Magazine", τεύχος Νο 40, Φεβρουάριος 2010)
Χρήσιμες Συμβουλές για τη Συντήρηση των Κουφωμάτων
- Τα κουφώματα αλουμινίου δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση. Ωστόσο, ο καθαρισμός κρίνεται αναγκαίος όταν οι επικαθήσεις σκόνης ή άλλων ρύπων είναι εμφανείς στην επιφάνεια των κουφωμάτων και θα πρέπει να γίνεται με νερό και προϊόντα καθαρισμού που έχουν pH μεταξύ 5,5 και 8.
- Για τον καθαρισμό αρκεί ένα βρεγμένο μαλακό σφουγγάρι, ενώ το στέγνωμα θα πρέπει να γίνεται με πανί. Το σκληρό σφουγγάρι, το σύρμα ή τα διαλυτικά καθαρισμού πρέπει να αποφεύγονται, γιατί βλάπτουν την επιφάνεια και την εμφάνιση του κουφώματος.
- Ειδικά στις βιομηχανικές και παραθαλάσσιες περιοχές, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται συχνότερα.
- Τα λάστιχα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 8 -10 χρόνια για να διατηρείται η άριστη στεγανότητα του κουφώματος.
- Μετά το πέρας όλων των οικοδομικών εργασιών, η ταινία γνησιότητας EUROPA πρέπει να αφαιρείται, για να απολαύσετε την εικόνα ενός τέλειου κουφώματος.
Για την καλύτερη συντήρηση των κουφωμάτων σας, η EUROPA διαθέτει ειδικό σετ καθαρισμού κουφωμάτων που περιλαμβάνει γαλάκτωμα καθαρισμού των προφίλ και ειδικό πανί, λάδι για μεντεσέδες και μηχανισμούς, καθώς και ειδικό stick με λάδι για την συντήρηση των ελαστικών.
Αλουμίνιο και Ανακύκλωση
Το αλουμίνιο είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση γιατί:
- Επιτρέπει τον εύκολο και οικονομικό διαχωρισμό και διαλογή του
- Η ανακύκλωση του αλουμινίου μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς
- Για την παραγωγή του μετάλλου που προέρχεται από την επαναχύτευση μεταχειρισμένων προϊόντων και απορριμάτων από αλουμίνιο απαιτείται μόνον το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου μετάλλου, δηλαδή εκείνου που παράγεται από τον βωξίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι: Πάνω από το 1/3 του αλουμινίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη για την παραγωγή διαφόρων τελικών προϊόντων προέρχεται από δευτερόχυτο αλουμίνιο (ανακύκλωση).
(Πηγή: E.E.A.)
Πρόκειται για μια διαδικασία ενισχυμένης επιφανειακής κατεργασίας που προηγείται της βαφής με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση σε περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παραθαλάσσιο ή έντονα μολυσμένο.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου:
- H SEASIDE CLASS, στα ελληνικά ονομάζεται ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΛΑΣΗ και απονέμεται μετά από έλεγχο, στις εταιρείες που ήδη κατέχουν το πιστοποιητικό QUALICOAT.
- Η προεργασία αυτή συνίσταται σε αλκαλική και όξινη προσβολή του μετάλλου πριν τη χρωμάτωση και τη βαφή των διατομών αλουμινίου, με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση σε ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον (π.χ. παραθαλάσσιο).
- Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου απονέμει το πιστοποιητικό QUALICOAT με απαίτηση SEASIDE CLASS - ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΛΑΣΗ, ως επιβεβαίωση ότι το βαφείο έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις αυτής της προεργασίας.